Tobben of piekeren

TOBBEN of piekeren is een veelvoorkomend onderwerp in de gesprekken die ik met cliƫnten heb. Over allerlei onderwerpen maar vooral geld, gezin/relatie en hun werk. Het zelfvertrouwen is hierdoor laag en het lijkt wel alsof de gevreesde tobberijen snel werkelijkheid worden of zijn geworden.

Niets is toeval en deze dag kocht ik een krant waarin nu ook een artikel stond over dit onderwerp. Bij de pagina “vrouw” was een groot artikel te lezen. Een aantal deskundigen waren aan het woord. “Piekeren is niets meer dan fantaseren in de verkeerde richting” was een quote in het artikel van Algemeen Dagblad van vandaag. Daar kun je zeker mee aan de slag gaan. Ons brein wordt tijdens ons leven sterk geprogrammeerd ook door onze ervaringen en angstige belevenissen. Ook de persoonlijkheid speelt hier een grote rol in. Je moet stoer zijn en alles toch kunnen of dat nu risicovolle gebeurtenissen zijn of acties waar je eigenlijk een beetje bang voor bent. Wie kent dit niet xenical 120mg.

Het artikel gaat verder en weer een quote: “vrouwen hebben twee keer zoveel last van paniekstoornis als mannen”. Dit schijnt ook wetenschappelijk te zijn bewezen. Bij vrouwen is het deel van het brein dat zich met gevaren bezighoudt, groter dan bij mannen, gaat het artikel verder. Allemaal bewezen…

Wat nu te doen. Meditatie en ontspanningsoefeningen kunnen je een ander gevoel gaan geven. Ook opschrijven waar je zo over piekert is een aanrader. Zo krijg je meer ruimte in je geest en hoef je je geen zorgen te maken dat je dit vergeet, het staat immers opgeschreven. Dit is ook een goede raad bij het niet kunnen slapen. Als de beren uit het bos komen en het gepieker in sterke mate toeslaat over van alles of iedereen. Schrijf, ga uit bed en schrijf op. Je zult zien dat het helpt. Je hebt dan aandacht gegeven aan je tobberijen en zo sluit je het ook beter uit.

En weet dat jij ook een onderdeel bent van het Universum, er wordt ook voor jou gezorgd. Om dit nieuwsbericht niet al te lang te maken kom ik zeer binnenkort hierop terug met deel 2.